2016 Cikkek


Gyermeknap egy kicsit másként

Május elején az édesanyákat köszöntjük, hónap végén a gyermekeket méltatjuk. Miért ne ünnepelhetnénk Gyermeknap alkalmával az egész családot? – fogalmazódott meg az ötlet az Ajkai Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársaiban, akik rendhagyó ünnepséggel köszöntötték a velük rendszeresen kapcsolatban álló fiatalokat és szüleiket.
Vidám gyermek- és családi napot hirdetett a segítő szervezet az intézmény udvarán, ahol közösségépítő programokkal várták az érdeklődőket. A családsegítők körjátékokkal derítették jó kedvre a gyermekeket, majd Kupi Andrea Éva igazgató köszöntője után sorverseny következett, ahol a szülők és csemetéik közösen oldották meg az ügyességi feladatokat. Minden résztvevő kis ajándékban részesült, de a családsegítők számára a legnagyobb örömet a gyermekek ragyogó arca és kitörő lelkesedése jelentette.
A játékokat követően a korábban meghirdetett „Családom és én…” című rajzverseny eredményhirdetése következett, ahol rengeteg remek alkotás közül kellett kiválasztania az intézmény munkatársainak a legjobbakat. Iskolás és óvodás kategóriában az első helyezettek oklevelet, illetve tortát kaptak, a dobogó második és harmadik fokán pedig oklevéllel és ajándékkal jutalmazták a versenyzőket. A többi résztvevőről sem felejtkeztek el a családsegítők, akik apróbb meglepetésekkel gazdagodtak a díjátadó után.
Az óvodások között Orsós Dóra munkája tetszett leginkább a zsűrinek, másodikként Berki Krisztián alkotását értékelték, a harmadik legszebb pedig Berki Patrik műve lett. Az iskolások versenyében Berki Dominik, Orsós István és Molnár Regina jeleskedett. Kálmán Eszter Panna rajzát különdíjjal jutalmazták a családsegítők. Minden alkotásból és a közös beszélgetésekből is kiderült, a gyerekek számára fontos, hogy a család jóban-rosszban együtt maradjon és ez a szoros kapcsolat egész életüket végigkísérje.
(SzR.)


Húsvéti ünnepségek Ajkán és Halimbán

Az Ajkai Család- és Gyermekjóléti Központ vidám húsvétváró játszóházra hívta meg a velük rendszeresen kapcsolatban álló gyermekeket és szüleiket. A március 22-én megrendezésre kerülő programra szép számmal érkeztek a családok. Kupi Andrea Éva igazgatónő köszöntője után a húsvét eredetéről, hagyományokról, népszokásokról és jelképekről hangzott el rövid ismertető. A gyermekek vidám locsolóverseket mondtak és beszéltek húsvéti élményeikről. Szüleikkel közösen elmélyülten és nagy igyekezettel színeztek, vágtak, ragasztottak és végül elkészültek a kiskosarak, nyuszik, csibék, hímes, tojások. Az önfeledt alkotás közben megéhezett gyermekeknek a családsegítők szendviccsel, kaláccsal és üdítővel kedveskedtek. A tartalmasan eltöltött délután zárásaként valamennyi gyermek csokitojást kapott ajándékba.
2016.03.22-én, délután négy órakor a halimbai Művelődési Házban ismét megrendezésre került a Húsvéti Játszóház. Tapasztalat szerint a kisebb településeken csak közös munkával, összefogással működik hatékonyan a rendezvény szervezés, ezért a játszóház lebonyolításában képviseltette magát a halimbai Hársfa Óvoda, a Nyirádi Erzsébet Királyné Általános Iskola Dr. Szalai Miklós Tagintézménye, a Védőnői Szolgálat és az Ajkai Család-és Gyermekjóléti Központ is.
Az óvónénik a kisebb korosztály számára készültek kézműves feladatokkal (ragasztás, magokkal díszített húsvéti dísz) a tanító nénik viszont inkább az általános iskolás korosztályt célozták meg. Lehetett készíteni húsvéti kosárkát, tojás díszeket, katicás csipeszt, húsvéti motívumos gipszfigurákat.
A kifújt tojások szalvétatechnikával való díszítése és a nyuszihajtogatás is nagyon népszerű volt, mely tevékenységek az én irányításom alatt zajlottak.
A jelen lévő 50 gyerek az óvodás és általános iskolás korosztályból került ki, így a tevékenységekben mindenki aktívan részt vehetett. A gyermekeket saját sütésű húsvéti kaláccsal és teával vendégeltük meg és nyuszicsoki is jutott mindenkinek.
Távozáskor a résztvevők nem csak a saját készítésű ajándékokat vihették magukkal, hanem egy jó hangulatú délután élményét is.


Karácsonyi ünnepségünk 2016

Intézményünk 2016. december 13-án tartotta karácsonyi ünnepségét a családsegítőkkel rendszeres kapcsolatban álló családok, gyermekek, egyedülállók számára. Az ünnepség szervezése már novemberben elkezdődött, fontosnak éreztük, hogy minél több adomány gyűljön össze a rendezvényre. Az OTP Bank pénzadománnyal támogatta rendezvényünket, melyből gyümölcscsomagokat rendeltünk: narancs, mandarin, alma, datolya kerülhettek a családok asztalára. A Payer Kft-től Meidl Ágnes keresett meg bennünket, felajánlotta, hogy a cégnél adománygyűjtést szervez azért, hogy támogassák a rászoruló gyermekeket. Boldogok voltunk a kezdeményezés hallatán! Vannak még segítőkész embertársaink! A lakosságtól folyamatosan érkeztek adományok: ruhaneműk, tartós élelmiszer, könyv, játék – sok-sok segítség karácsony ünnepére. Munkatársaink sem tétlenkedtek: a hétvégéket feláldozva tartós élelmiszer, édesség adományokat gyűjtöttünk a Spar, a Zenit és a Csarnok ABC-ben. A „családsegítős kosárba” sok-sok édesség, szaloncukor, száraztészta, liszt, cukor, olaj, konzerv és egyéb finomság került, hála azoknak, akik fontosnak érzik az elesettek támogatását!
Az ünnepségre alig győztük hordani a sok meglepetést. A Kaszinó nagytermében a karácsonyfa körül nem fértek el az ajándékok, a színpad előtti téren tömérdek maci, nyuszi és egyéb kedves játék gyülekezett, mellette érdekes és tanulságos mesekönyvek, karácsonyi színezők várták a csillogó gyermekarcokat.
Az ünnepség dr. Horváth József alpolgármester úr köszöntőjével kezdődött Kiemelte, hogy év végén mindig átgondolja, hogy mit is jelent a karácsony valójában. Arra jutott, hogy kell ugyan a díszítés és a gyertyafény a hangulat megalapozásához, de a lelki egyensúly megtalálása a legfontosabb, amit csak a szeretet tehet teljessé. Beszédében hangsúlyozta, hogy nem az ajándékok értéke a lényeg, hanem a törődés. Az Alpolgármester Úr ünnepi szavai után Oláh Krisztián bűvész varázsolta el a közönséget. A produkció után a padragkúti Jószerencsét Nyugdíjas Klub tagjainak lelkes előadása következett, nagy szeretettel adták elő verseiket, karácsonyi dalaikat, az éneklésbe bevonták a gyermekeket, szülőket is. Az ünnepre hangolódást Kupi Andrea Éva igazgató tette teljessé. Kellemes karácsonyt kívánt mindenkinek a központ munkatársai és a saját nevében néhány jó szóval. A rendezvény az ajándékcsomagok átadásával ért véget.
Ezúton is köszönjük támogatóink felajánlásait!


Megérkezett a Mikulás 2016.

Az Ajkai Család- és Gyermekjóléti Központ Mikulása 2016. december 5-én 15 órakor érkezett meg a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ Kaszinó épületének nagytermébe.
Az ünnepségen Kupi Andrea Éva igazgató, majd Schwartz Béla, Ajka Város Önkormányzatának polgármestere köszöntötte a gyermekeket és szüleiket. A Polgármester Úr mesélt a Mikulásról, majd kérte a gyermekeket, viselkedjenek, tanuljanak jól, fogadjanak szót a szüleiknek. Az idén még minden kisgyermek jó volt, így mindenki kap ajándékot a Mikulástól – ígérte. Bízzunk be, hogy ez jövőre is így lesz! Az ünnepi ráhangolódást a Jubilate Női Kar dalai biztosították, mely végül közös énekléssel hívta be a Mikulást. A gyerekek egyre hangosabban énekelték a „Hull a pelyhes fehér hó, jöjj el kedves Télapót”, és megérkezett a Nagyszakállú. A gyermekek örömére szaloncukrot osztogatott a zsákjából, majd átadta az édességgel és szeretettel teli csomagokat. Ezúton is köszönjük a Napcsillag Kft. felajánlását, hiszen Korbély György ügyvezető igazgató úr segített az intézmény Mikulásának, hogy tele legyen a zsák, és csillogjanak a gyermekszemek.
A rendezvény jó hangulattal, boldog gyermekarcokkal ért véget azzal, hogy közösen várjuk a Jézuskát…


Nyári táborainkról…

Az Ajkai Család- és Gyermekjóléti Központ 2016. június 27-től 2016. július 1-ig egyhetes nyári napközis tábort szervezett az intézménnyel kapcsolatban álló 6-12 éves korú gyermekek részére. A támogatóknak, a programok megvalósításában segítőknek köszönhetően változatos hétben volt részük a gyermekeknek. Az eltelt egy hétben egész napos légvárazásban, egy napos strandolásban, valamint halimbai kirándulásban lelhették örömüket a táborozók. Az Ajkai Hivatásos Tűzoltóság Parancsnokságának köszönhetően közelebbről megismerkedhettek a „Lánglovagok” munkaeszközeivel. A tábor apraja-nagyja bővíthette ismereteit az elsősegélynyújtás alapjaival, illetve kézműves foglalkozás mellett vidám sportos élményekkel gazdagodhattak – új mozgáskultúrából kaptak ízelítőt egy magas színvonalon képzett edző-oktatótól.

Az intézmény szervezésében Halimbán is megrendezésre került a már hagyományosnak mondható egyhetes napközis Életmód tábor június 27-től július 1-ig, melyen 42 alsó tagozatos diák vehetett részt Halimba, Öcs és Szőc településekről. A gyermekek kirándultak a Kútvölgybe, ellátogattak Öcsre, túráztak Halimbán és egy egész napot töltöttek az ajkai Kristályfürdőben. A hét folyamán sorverseny, számháború és akadályverseny segítségével sikerült vidáman kikapcsolódniuk, illetve kézműves tevékenységekben is kipróbálhatták magukat a gyermekek.
A résztvevők sok élményt szerezhettek, hasznos tapasztalatokkal gazdagodhattak a táborok során és a szülői visszajelzések alapján a jövőben is szívesen részt vennének hasonló programokon.
Az ajkai tábor megvalósítását segítették:
Bognár Adrienn edző, Civil Ház, Kiss Istvánné vezető védőnő, Kristályfürdő Ajka, Kvattro Étterem, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Orchidea Nyugdíjas Klub tagjai, Tesco Ajka, Tűzoltóság,
A halimbai tábort adományok, önkéntes segítők támogatásával sikerült megvalósítani. Segítettek: halimbai védőnő, a helyi iskola alsós nevelői és technikai dolgozói, a halimbai Művelődési Ház és a Dr. Szalai Miklós Emlékház dolgozói, Vajainé Szijártó Margitot és Poór Istvánnét helyi nyugdíjasok. Támogatóink voltak: Halimba Községért Közalapítvány, Öcs Község Önkormányzata, Halimba Község Önkormányzata, Szőc Község Önkormányzata, a Dr. Szalai Miklós Általános Iskola szülői munkaközössége, Tóbel János, Tóth Viktória, Somlai Pékség Kft., Jég Trade Kft., Egyed Hús, Jani Tamás, EC Torony Kft, Pannonsütő Kft., Egyed-hús, Kovács István, Csehné Majer Violetta, Marcipán cukrászda, Éden ABC.


Ovisok ajándéka rászoruló gyermekeknek

Az Ajka Városi Óvoda két óvodás csoportja látogatta meg decemberben az Ajkai Család- és Gyermekjóléti Központ dolgozóit. Az Intézmény „Egy cipősdoboznyi szeretet” felhívására az ovis gyerkőcök mindegyike hozott ajándékot a rászoruló gyermekeknek. A gyermekek énekeltek és verset mondtak a dolgozóknak, akik a sok apró emberkének szaloncukorral kedveskedtek.
Ebben az évben a vártnál is több cipősdoboz érkezett. A cipősdobozok sok-sok ajándékot rejtettek, volt amelyikben játék és könyv volt, de akadt olyan is amelyben ruha és édesség került. A Jézuska szorgos kis segítői, a családsegítők még Karácsony előtt eljuttatták a rászoruló gyermekeknek az ajándékokat.
Köszönjük szépen az ovisoknak, szüleiknek és az óvónéniknek a segítséget!


Payeros dolgozók adománygyűjtése

Meidl Ágnes, a Payer Kft munkatársa keresett meg a karácsonyi ünnepek előtt, és tájékoztatott arról, hogy a cég munkatársai körében tervezi jótékonysági felhívás közzétételét, ajándékokat szeretnének gyűjteni az intézményünkkel kapcsolatban álló rászoruló gyermekek számára. Igazán jóleső érzés volt hallani ezt a felajánlást, ami városunkban az első kezdeményezés egy piacorientált cég részéről!
A felhívás így szólt: „A Payer Industries Hungary Kft. felhívást intéz minden kedves munkavállalója felé: támogassuk a rászoruló gyermekeket az ajkai Család- és Gyermekjóléti Központon keresztül!”
A cég munkatársai lelkesen fogadták az ötletet, 15 nagy doboz élelmiszer, játék, könyv, ruha jött össze! A szervezők is meglepődtek, mennyi segítőkész ember dolgozik a Payernél. Az adományokat Nagy Norbert HR igazgató és munkatársa, Meidl Ágnes adta át intézményünknek.
Az ajándékok a december 13-án megtartott ünnepségen kerültek a karácsonyfa alá, a gyermekek boldogan, csillogó szemekkel vették át a meglepetéseket.
A Payeros dolgozók sok családnak, kisgyermeknek adtak örömöt, melyet ezúton is hálásan köszönök!
Kupi Andrea Éva igazgató