2014 Cikkek


Ajándék film popcornnal, üdítővel

Jótékonysági vetítést szervezett a mozi a nehéz anyagi körülmények között élő gyermekeknek és szüleinek intézményünkkel és az Agóra Presszóval közreműködve. Harmadik alkalommal hirdette meg Kalmár István mozi igazgató Ajkán a jótékonysági vetítést, ahol több mint hatvan résztvevő „A kiskedvencek titkos élete” című 3D-s animációs filmet tekinthette meg. Az akcióhoz a vmk-ban működő presszó is csatlakozott, a rendezvényen jelenlévőknek pattogatott kukoricát és üdítőt ajánlott fel a vidám családi történet mellé. A gyermekek csillogó szemmel és nagy lelkesedéssel várták a számukra nem gyakran megfizethető élményt.
Az előadás előtt Kupi Andrea Éva igazgató köszöntötte a jelenlévőket. Az eseményen rövid beszédet mondott Johanidesz Sándor, Ajka Város Önkormányzata Szociális és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke, valamint Kalmár István igazgató is, akitől megtudtuk, hogy városunkban próbálta ki először a mozihálózat a jótékonysági vetítést három éve, idén pedig már tizenhárom másik mozi is csatlakozott a kezdeményezéshez országszerte.


Ha elmúlik Karácsony…

A Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat 2014. december 22-én az utcán élő hajléktalan emberek számára karácsonyi ünnepséget szervezett. Meghitt, családias környezetben vártuk az oda érkezőket: szívhez szóló versekből álló műsort a családgondozók adtak, a bőséges vacsora után ajándékcsomagot vehettek át, amely tartós élelmiszert, édességet és gyümölcsöt tartalmazott. Szolgálatunk munkatársai azonban nemcsak az ünnepek alkalmával kísérik figyelemmel az utcán élő hajléktalanok életét, egészségi állapotát. Ismerjük tartózkodási helyüket, személyes kapcsolatunk van velük. A hajléktalanok problémájukkal rendszeresen felkeresik a családgondozókat. A téli hónapokban, novembertől márciusig heti két alkalommal 30 fő részére meleg teát és élelmiszert juttatunk. A felajánlott adományokból rendszeresen részesülnek, melyet ezúton is megköszönünk az adományozóknak. A felajánlások azonban végesek, ezért továbbra is várjuk a segítő szándékú emberek adományait: takaró, cipő, meleg dzseki, kesztyű, hálózsák, sapka, tartós élelmiszer (konzervek) formájában.
Elérhetőségünk: Ajka, Móra F. u. 7. emelet, tel: 88/508-320, 20/418-3144


Jusson ajándék minden gyermeknek…

Karácsonyi ajándékot készítettek a gyerekek szüleiknek, testvéreiknek a térségi családsegítő szolgálat karácsonyi programján, majd a családgondozók gyümölccsel ajándékozták meg őket.
A Kaszinóban december 16-án tartott rendezvényre 336 gyermeket hívtak meg Ajkáról, Úrkútról, Öcsről, Szőcről és Halimbáról. Ők olyan családokban élnek, amelyek kapcsolatban állnak a családgondozókkal.
A kézműves játszóházban a szervezők munkáját a Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola diákjai segítették önkéntes munkavégzés keretében.
Kupi Andrea, az intézmény igazgatója köszöntőjében azt kívánta, karácsonykor varázsoljanak el minden gyermeket az ünnep fényei, jusson mindenkinek ajándék, a szülők foglalkozzanak sokat a kicsikkel. Az élmények maradjanak meg sokáig a gyermekek szívében.
Dr. Horváth József alpolgármester a város nevében köszöntötte a résztvevőket, és elmondta, a város fontosnak tartja, hogy az egész éven át tartó gondoskodás mellett karácsony előtt ajándékkal lepjék meg azokat a gyermekeket, akik családja nehezebb körülmények között él.
Az idén először közös műsort adtak a Gyermekjóléti Szolgálat családgondozói és a szereplésre vállalkozó gyermekek,Vitus Barbara, Kasza Martin, Vida Evelin, Kasza Milán és Somogyi Fruzsina. Verseiket, dalaikat a közönség tapssal, a szervezők csokoládéval köszönték meg.
A Molnár Gábor Alapítvány Hangadók zenekara a karácsonyi dalok mellett a mai slágerekből is adott elő.
szerző: Tisler Anna


Mikulás ünnepség 2014

Sok-sok csillogó szempár várta a Mikulás érkezését 2014. december 4-én a Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat által szervezett ünnepségen. Németh Balázs Szőc Polgármestere a Térségi Társulás nevében köszöntötte az ünnepségen részvevő gyermekeket és szüleiket. Köszöntőjében Szent Miklós történetéről is mesélt. A várakozás perceit a Bodza Együttes vidám gyermekdalokkal töltötte meg, melyeket kicsik és nagyok együtt énekeltek. Mikulást hívogató énekekre, szaloncukorral telt zsákkal és sok-sok édességgel meg is érkezett a várva vár piros ruhás, nagyszakállú. A gyermekek az ajándékért cserébe énekeltek és verset mondtak a Mikulásnak. Örömmel és vidámsággal telt ismét a délután.Borisz Ildikó családgondozó


Tekergő nyári tábor

A Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat nyári napközis tábora az idén is megszervezésre került, melyen 30 hátrányos helyzetű, gondozott gyermek vett részt. Különleges tábor volt ez: az egyhetes program, a gyermekek étkeztetése adományokból valósulhatott meg. A „tekergő” elnevezés hűen tükrözte a tábor programjait: a gyermekek megismerték Ajka nevezetességeit – köztük a városi múzeumot -, ellátogattunk Ajkarendekre, a halimbai füvészkertbe, a bányászai múzeumba, az üveggyárba. Megismertük a rendőrség munkáját, sokat túráztunk, számháborúztunk, kézműveskedtünk és nevettünk. Arra törekedtünk, hogy az új ismeretek elsajátítását ötvözzük a nyár lényegével: a pihenéssel és a szórakozással. Önkéntes segítőink bográcsban készült tartalmas levessel, pogácsával, pincepörkölttel, kemencében sült langallóval vendégeltek meg bennünket. Minden támogatónknak köszönjük a segítséget, hiszen munkatársaink mellett Ők biztosították a gyermekek számára a nyári szünet egyik legmeghatározóbb élményét.
Támogatták a rászoruló gyermekeket:
Tesco Ajka, Civil Szervezetek Szövetsége, Orchidea Nyugdíjas Klub, Strand és Élményfürdő, Rendőrkapitányság, Városi Múzeum, Kvattro Étterem, Ajkarendeki Művelődési Ház és Önkéntes Segítője, Molnár Gábor Műhely Alapítvány, Tóbel János – Halimba polgármestere és a halimbai Önkéntesek.