2015 Cikkek


A Jézuska szorgos kis segítői voltak

Intézményünk a karácsonyi ünnepek előtt „ Egy cipősdoboznyi szeretet” néven adománygyűjtést szervezett. Összesen 144 darab cipősdoboz érkezett az intézményhez, melyet a munkatársak osztottak szét a rászoruló gyermekek körében. A legtöbb cipősdobozt a Katica Óvoda két csoportja gyűjtötte, összesen 51 db ajándékot vittek a gyermekek és az óvónők az intézménybe. Az adományozásból az iskolák sem maradtak ki, a Bánki és a Fekete István – Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium diákjai is gyűjtöttek cipősdobozokat. A dobozokon kívül gyermek és felnőtt ruhaadományokat, de még élelmiszereket is ajánlottak fel a jótékonykodó intézmények, cégek, iskolák, óvodák és magánszemélyek.
Ezúton is hálásan köszönjük a segítséget!


Adománygyűjtés a TESCO-ban

Másfél tonna szeretet…
Mások önzetlen segítése az egyik legfelemelőbb érzés, amit egy jó szándékú ember megtapasztalhat. Olyan érték, mely sokakban ott lakozik, még ha kevésszer is élünk vele.
Mi, a Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai, ismét megtapasztalhattuk, hogy egy egy hívó szó, egy színes szórólap, néhány plakát és talán a Karácsony közeledte, kihozza az emberekből ezt a rejtett értéket.
November 28-29-én az Élelmiszerbank Egyesület önkénteseiként élelmiszergyűjtési akciót tartottunk a TESCO áruházban.
Öröm volt megtapasztalni, hogy az emberek nagy többsége nem közömbös kérésünkkel szemben és erejéhez, lehetőségeihez mérten adakozik. SEGÍT.
Segít ismeretlen embereken. Segít, és bízik bennünk, hogy adományát a legjobb helyre, a legrászorulóbbaknak fogjuk kiosztani. Nem az számít, ki mennyit adományozott, mert egy kg liszt, egy liter tej nagy segítség ott, ahol nélkülözés van.
A tavalyi évet az Önök jóvoltából sikerült túlszárnyalnunk, 1449 kg tartós élelmiszert kaptunk. Az adományok elosztása és kiosztása még karácsony előtt megtörténik.
Köszönjük, hogy segítettek és így mi is segíthetünk.


Gyermekjogi Világnap 2015

Megemlékezés a Gyermekjogok Világnapjáról

Az ENSZ közgyűlése 1989. november 20-án fogadta el a Gyermekjogi Egyezményt, ez azóta a Gyermekjogok Világnapja. Ebből az alkalomból a Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat 2015. november 18-án rendezvényt szervezett, mely során a gyermekeket egy jókedvű játszóházra hívta.
A családgondozók a gyermekekkel beszélgettek a gyermeki jogokról és kötelezettségekről, majd együtt őszi képeket készítettek préselt falevelekből illetve parafa dugó lenyomatokból, valamint diafilmet vetítettek.
Amíg a gyermekek játszottak, addig a szülők számára tájékoztatót tartottak a Gyermekjogi Egyezményről, a szülők kötelezettségeiről, mely szerint biztosítani kell a gyermekek fejlődését, védelmét, a társadalomba való beilleszkedését, melyhez szükséges, hogy a gyermekek óvodába, iskolába járjanak, a közösség hasznos tagjaivá lehessenek.
A jó hangulatú délután hasznosnak bizonyult mind a szülők, mind a gyermekek részére.
Baranyai Zsuzsanna családgondozó


Karácsonyi ünnepség 2015

Gyümölcsök voltak a csomagokban
Gyümölcsökből álló csomaggal lepték meg a Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai az általuk gondozott gyermekeket. A Kaszinó épületében december 15-én tartott rendezvényen 320 gyermek kapott csomagot. A pénz, amelyből a családsegítők azokat megvásárolták, az OTP ajánlotta fel. A Tesco is segített, hogy a nehezebb körülmények között élők ünnepei szebben teljenek, tudtuk meg Kupi Andreától, a szolgálat igazgatójától. A felajánlásokból többen kaptak korcsolyát, hajsütőt, vízforralót, turmixgépet, háztartási eszközöket, tisztálkodó szereket. A megjelenteket dr. Horváth József alpolgármester és Szabó Kinga, a szolgálat igazgatóhelyettese köszöntötte. A gondozott családok gyermekei műsorral készültek, amit a családgondozók tanítottak be. A dalokat Rücker Péter kísérte gitáron, majd a Forma Fitt SE aerobikosai mutatták be műsorukat.


Mikulás ünnepség 2015

Intézményünkben 2015. december 4-én került megrendezésre a már hagyománnyá vált Mikulás ünnepség. A helyszínen 250 csillogó szempár várta, hogy az öreg Mikulás apó megérkezzen és a jó gyermekeknek ajándékot hozzon. Az ünnepséget Kupi Andrea igazgatónő nyitotta meg, elmesélte a Mikulás igaz történetét. Ezt követően a Jubilate női kar adott fergeteges „koncertet”, melybe a várakozó gyermekek is részt vettek. Az utolsó dal éneklése közben váratlanul megérkezett a Mikulás, aki a gyermekek és a szülők számára is szaloncukrokat osztott. A Mikulással készült sok fotó után kiderült, hogy mind a 250 gyermek jól viselkedett az elmúlt évben, mert mindenki megkapta a várva várt csomagot.
Az ünnepséghez a Mikulás-csomagokat az ajkai EuroFamily üzlet vezetője, Korbély György ajánlotta fel adományként, melyet ezúton is megköszönünk – nélküle nem valósulhatott volna meg a rendezvény!
Benke Ágnes családgondozó


Nyárbúcsúztató játszóház

A nyári szünet utolsó péntekjén az Ajkai Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai nyárbúcsúztató játszóházra hívták a gyermekeket és családjaikat az intézménybe – számolt be lapunknak Baranyai Zsuzsanna családsegítő.
A rendezvényen az iskolára készülődve órarendet, könyvjelzőt és még sok használati tárgyat készítettek a résztvevők. A kézműves foglalkozás után sorversenyen, ügyességi feladatokat teljesítve mérték össze rátermettségüket.
A játékokban és a kreatív időtöltésben elfáradt gyermekek energiáját szendviccsel, édességgel és üdítővel pótolták a családsegítők. Útravalóul minden diák apró ajándéktárgyat kapott és néhány jó szót, amivel szorgalomban, sikerekben valamint tudásban gazdag tanévet kívántak nekik az intézmény munkatársai.


Zárt ajtók mögött…

A gyermekbántalmazás és elhanyagolás – annak ellenére, hogy a média napjainkban egyre többet foglalkozik vele – még mindig nehezen megközelíthető terület. A bántalmazás veszélyezteti a gyermek személyiségfejlődését, súlyos traumát okozhat érzelmi életében és ez kihathat felnőtt életére is. A Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat feladata tájékoztatni a lakosságot, hogy mindenkinek jelzési kötelezettsége van, ha gyermekbántalmazás jut tudomására!
A gyermek elhanyagolásakor hiányzik a gyermek felé irányuló szeretet, elmarad a gondozás, táplálás, a gyermek életéhez, fejlődéséhez alapvetően szükséges tárgyi feltételek hiányoznak. Elhanyagolás az alapvető fizikai szükségletek, higiénés feltételek vagy felügyelet hiánya, a tankötelezettség nem teljesítése, az érzelmi biztonság, az állandóság, a szeretetkapcsolat hiánya, a gyermek érzelmi kötődésének durva mellőzése, elutasítása, a gyermek jelenlétében történő erőszakos, durva, támadó magatartás más családtaggal szemben.
A bántalmazás lehet fizikai: pld. ütés, rúgás, rázás, rángatás, tárggyal megdobás, haj húzása, illetve érzelmi: pld. semmibevétel, lealacsonyítás, kigúnyolás, megalázás, kiabálás, ordítozás, érzelmi zsarolás, a gyermek tárgyainak, állatainak szándékos tönkretétele, megölése, erőszakkal, elhagyással való fenyegetés. Szexuális erőszaknak a gyermekek általában 4 éves koruktól 14-15 éves korukig vannak kitéve, típusai: szemérem elleni erőszak, erőszakos közösülés, valamint a pornográf fotók, videó anyagok készítése.
Felismerést segítő jelek: külső jelek, jellegzetes sérülések, testi – szellemi fejlődés elmaradása, a gyermek viselkedésének megváltozása, a gyermek félénkké, visszahúzódóvá vagy éppen agresszívvé válik.
Itt van a várva várt nyári szünet, amikor a gyermekek szabadideje korlátlan. Fontos, hogy még inkább figyeljünk oda környezetünkre, egymásra, a velünk, mellettünk élő gyermekekre.
Ha gyermek bántalmazására, elhanyagolására utaló jeleket tapasztal, adatainak zártan történő kezelésével is megteheti jelzését az alábbi címen, vagy telefonon:
Térségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat 8400 Ajka, Móra F. u. 7. tel: 06-88/508-320/4. mellék, 06-20/260-5481.
Jusztinné Pap Georgina családgondozó